Tatuoinnin hoito-ohje

Tatuoinnin hoito-ohjeet

Tatuoinnin hoitoon tarvitset hoitoon soveltuvaa rasvaa (Bepanthen) sekä kelmua ja teippiä kelmun kiinnitykseen tatuoinnin suojaamiseksi.

Tatuointi on tehty neulalla iho rikkomalla, joten kyseessä on eräänlainen avohaava.

Tatuointi paranee lopulliseen muotoonsa noin kuukaudessa, joista kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tärkeimmät tatuointia hoidettaessa. Jos tatuointia ei hoideta oikein hoito-ohjeiden mukaan se voi tulehtua tai muuten vaurioitua. Tatuoinnin vaurioituminen paranemisvaiheessa saattaa aiheuttaa kuvan vääristymisen tai värien haalistumista.

Tatuointistudiolta kotiin päästyäsi voit poistaa suojaavan kelmun noin kolmen tunnin jälkeen tatuoinnin lopettamisesta. Kelmun poistamisen jälkeen tatuointi tulee pestä vedellä. Minkäänlaisia desinfiointiaineita tai saippuaa ei saa käyttää! Iho on tatuoinnin jälkeen muodostanut tatuoidun ihon päälle suojaavan limakalvon, joka tulee pestä pois. Tatuointia ei kuitenkaan saa hangata tai raapia ja pesun jälkeen tatuointi kuivataan taputtelemalla pyyhkeellä kevyesti. Pesun ja kuivaamisen jälkeen tatuointi tulee rasvata. Ensimmäisenä yönä tatuointi saattaa vuotaa verta ja se tulee suojata kelmulla nukkumaan mennessä. Limakalvo muodostuu vielä muutaman kerran, joten sitä ei kannata säikähtää aamullakaan. Samanlainen pesu aamulla.

Ensimmäisen päivän jälkeen noudata kaksi viikkoa näitä hoito-ohjeita:

- Ei raapimista/hankausta, saattaa aiheuttaa pysyviä vaurioita tatuointiin.

- Pesu pelkällä vedellä, ei desinfiointiaineita. Pesu noin neljä kertaa vuorokaudessa puhtauden takaamiseksi. Kuivaus puhtaalla pyyhkeellä taputellen.

- Rasvaus Bepanthenilla mahdollisimman usein vuorokaudessa. Mieluiten ainakin 10 kertaa. Rasvaa tulee käyttää riittävästi.

- Tatuoinnista irtoaa ihon vaihtuva päällimmäinen kerros, jonka mukana myös ylimpään ihokerrokseen tarttunut ylimääräinen väri. Irtoavaa ihokerrosta ei saa raapia tai hangata.

- Vältä vaatteiden aiheuttamaa hankausta, joten käytä väljiä vaatteita. Suojaa tatuointia kelmulla vain tarvittaessa, tatuointi tarvitsee haavan tavoin ilmaa parantuakseen.

- Tatuointi saattaa parantuessaan kutinan lisäksi punoittaa tai tuntua kuumalta.
- Paraneva tatuointi tulee suojata auringolta ja hikoilulta. Ei aurinkorasvaa ennen parantumista. Myöskään uiminen/saunominen ei ole sallittua tatuoinnin ärtymisen ja bakteerivaaran vuoksi. Kova liikunta ei myöskään suotavaa hikoilun ja haalistumisvaaran vuoksi.
- Jos tatuointi paranemisvaiheessa alkaa kuitenkin tulehtumaan kannattaa aloittaa kahden viikon kuuri jollain yleisellä tulehduskipulääkkeellä (esim. Burana 400mg kaksi kertaa vuorokaudessa). Jos tulehdus pahenee tai tarvitset hoitoon erikoislääkkeitä, kannattaa kääntyä asiassa lääkärin puoleen.
- Jos kysyttävää, kysy tatuoinnin tehneeltä tatuointiartistilta. Kavereiden neuvot eivät aina ole toimivia.


- Tatuoinnin värien pysyvyys ja muotoutuminen on nähtävissä noin kuukauden kuluttua tatuoimisesta. Värejä tai tatuoinnin muotoja ei tulisi muuttaa/korjata ennen sitä.


Yleisesti tatuoinnin hoitamisesta, parantumisen jälkeen:

- Tatuointi kannattaa aina pitää tehokkaammin auringonvalon vaikutuksilta suojattuna eli reilummin aurinkorasvaa. Suositeltavaa myös käyttää säännöllisesti kosteuttavaa ihovoidetta.

- Tatuointi on pysyvää taidetta, mutta värit kuluvat joka tapauksessa ja tatuoinnit vaativat siistinä pysyäkseen uudelleen värittämistä noin 5-10 vuoden välein riippuen tatuoinnista.